DIS-Norge
 
  English Norsk  

Sommertur 2013

DIS-MØRE OG ROMSDALS SOMMERTUR 2013

Årets sommertur gikk til Smøla. Turen var opplagt av vert Karle Gjernes på vegne av DIS-Smøla.

Bussturen startet ved Molde fergekai kl. 08.15.  Leder i DIS-Møre og Romsdal Åge Nortun ønsket alle velkommen og orienterte om kjøreturen fra Molde til Seivika fergekai.

Fergeturen fra Seivika til Tømmervågen på Tustna ble gjort unna i strålende sommervær. De aller fleste nøt turen oppe på dekk. På bussturen over Tusna ble vi gaidet av Tore Kristiansen.

Turen fra Sandvika fergekai til Edøy om bord i ei helt ny ferge benyttet noen til bespisning i salongen, mens andre nøt medbrakt på soldekket. Dette ble også en flott fergetur.

På fergekaia på Edøy fikk vi om bord den siste deltakeren. Der stod også Karle Gjernes og frue og tok hjertelig imot oss. Det ble delt ut et kompendium som Karle hadde laget om turen. I tillegg fikk alle utdelt mange brosjyrer om Smøla kommune, mye nyttig og god informasjon.

Første stopp ble Gamle Edøy kirke. Det ble god tid til synfaring og en bli-kjent-prat utenfor kirken. De fleste kjente hverandre fra før, for det er en ganske stor og trofast gjeng som er med på turene våre. Noen nye var det også. Vi har aldri vært så mange før, 55 personer pluss sjåfør og to gaider. Karle ga oss en grundig innføring i kirkens historie og om historien rundt forskjellige gjenstander i kirken.

Det ble ikke tid til å besøke Guri-senteret som ligger like ved kirken, men Karle viste oss senteret og fortalte en del om det da vi gikk rundt kirken før vi dro videre.

Deretter begav vi oss til Jøstølen. Der gikk vi ombord i flere båter som brakte oss ut til det fraflyttede fiskeværet Ringsøy. Noen fikk også en liten smak av havrafting da en av båtene var beregnet for det. Det ble ikke kjørt maksimalt, bare ca. 35 knop. Det var flere som likte følelsen av fart, og gjorde det de kunne for å få samme båt tilbake. Andre var nok glade for å slippe.

På Ringsøya ble vi mottatt av «dronninga selv», Anne Kari Heggemsnes Gustad, som sammen med noen venner, broren Eirik Heggemsnes og hans barn, hadde stelt flott i stand for oss. Kanapeer, hvitvin, eplemost, saft og vann ble servert ved langbord i det flotte sommerværet. Anne holdt foredrag for oss om fiskeværets historie, om hvordan det var å vokse opp der ute som væreierens barn, om fraflyttinga og videre om restaureringa og vedlikeholdet. Det er ingen tvil om at det har gått med mye penger og tid til dette arbeidet. Familien Heggemsnes har ofret mye for stedet, og andre som har hus der ute har også gjort sitt. Stedet framstår som meget godt vedlikeholdt og er uten tvil en perle på norskekysten.

Eirik tok oss med opp på øyas høyeste punkt og fortalte om de andre fiskeværene rundt om i området. Det er ikke alle disse som er bebygd i dag, men det er flere som er tatt godt vare på.

Besøket på Ringsøya er noe som frister til gjentakelse for mange. Det er helt sikkert mange små og flere større kulturhistoriske og bygningstekniske detaljer vi ikke fikk med oss på dette korte besøket. Og mottakelsen vil vi huske lenge.

Turen gikk videre inn i Statskrafts vindmøllepark. Karle gaidet oss og viste stor kunnskap om vindmøllene og prosessen rundt byggingen. Vi fikk en stopp ved administrasjonsbygget på stasjonen. Denne var under ombygging og utvidelse, dørene stod åpne så mange nyttet høvet og tok en kikk inne i lokalene.

Bussturen inne på området avsluttet med en nærmere kikk på et helt rotorblad samt en bit av et annet. Det hele bladet var riktig nok litt større en det som er brukt på møllene og dimensjonene imponerte alle.

Turen gikk deretter til Dyrnes. Der ventet bespisning på Annys kro. Hjemmelaget sosakjøtt med tilbehør smakte fortreffelig, og den hjemmelagede karamellpuddingen satte prikken over i’en.

På bussturen videre gaidet Karle og fortalte om det vi kjørte forbi. På Hopen fikk vi ta en kjapp titt på et spesielt monument; Oscar Tybring-monumentet, nasjonalmonumentet for Redningsselskapet.

Så gikk turen til Veidholmen. Deltakerne ruslet omkring og fikk en hyggelig spasertur gjennom deler av tettstedet. Karle gaidet og fortalte så godt det lot seg gjøre.

Denne spaserturen i godværet var en godbit som mange satte stor pris på. Deltakerne fikk prate sammen og diskutere det de så. Da gjengen var samlet igjen ved Coopen ble en liten kiosk rett over veien kommentert pga. navnet; «Liebhaber Kaffebar». I det samme dukket en ung mann opp. Karle presenterte ham som Alf Egil Olsen, en av DIS’erne på Smøla. På sparket stilte han opp med sin lille datter i hånden og holdt et foredrag for oss om hvorfor og hvordan dette navnet hadde dukket opp på Veidholmen. Det var et interessant og fengende foredrag. Olsen visste hva han snakket om, kjempebra. Karle måtte dessverre til slutt stoppe foredragsholderen på grunn av tidsskjema. Dette var uventet og lærerikt, takk for foredraget!

Nå gikk turen til Norsk Myrmuseum. På veien dit fortalte Karle om det vi passerte.

På Myrmuseet ble vi gaidet av stedets leder, Rannei Botten og et par hjelpere. Vi var en så stor gruppe at vi fikk en orientering i plenum til å begynne med. Etterpå gikk vi som vi ville til de forskjellige avdelingene der gaidene stod og kunne svare på spørsmål.

På siste del av turen tilbake til fergeleiet på Edøy hadde vi tid til overs, så vi rakk å ta en hurtig titt på Kulisteinen.

På fergeleiet tok vi farvel med gaid Karle Gjernes og hans bedre halvdel Lilly Erna Gjernes. Dere er verdige ambassadører for Smøla kommune begge to. Takk for titten inn i ditt kongerike, Karle! Dette ble en tur vi aldri glemmer.

Det ble en lang dag for de fleste. Verst ble det for sunnmøringene som i tillegg måtte vente en tid på fergen i Molde. Dere tok det veldig sportslig alle sammen.

Takk for en flott tur!

                                                                                                         

Åge Nortun, referent