DIS-Norge
 
  English Norsk  

Slektstorget 12. januar 2008 i Kristiansund

Vi arrangerer igjen et stort Slektstorg lørdag 12. januar kl. 10-15 i Storsalen i Folkets Hus i Kristiansund.

Slektstorget er en møteplass for alle slektsforskere, begynnere, erfarne og de som vil vite hva slektsforskning er. Det er god plass til å mingle, og gode muligheter for å utveksle erfaringer, tips og idéer med hverandre, og du kan høre hva "utstillerne" har. Her kan du også slappe av med en kopp kaffe/te.

Det blir 20 stands med forskjellige innfallsvinkler for en slektsforsker. Det blir korte 5-minutters presentasjoner hver halvtime.

Inngangsprisen er 50 kroner og da får du gratis kaffe/te og kaker/kjeks.

Vi avslutter Slektstorget med 20 minutter der du kan spørre et panel av erfarne slektsforskere om hva du vil.  

Stands:

Slektsdataprogram
The Master Genealogist (TMG) v/Per Utne og Øystein Lindheim, Sunndalsøra

Embla v/Åge Nortun, Molde

Legacy v/Birger Rindal, Kristiansund

Brothers Keeper (BK) v/Randi Haugros, Molde

Bygdebøker
Gjemnesbøkene v/Nils Tore Leivdal. Nils Tore har nå begynt arbeidet med Bergsøya. Før jul kom den sjuende boka fra Gjemnes med omtale av gardene Blakstad, Gjemnes og Høgset.

Eidebøkene v/Jonny Lyngstad. Jonny har gitt ut 6 bøker om gard og ætt i Eide. Siste boka kom i sommer og handlet om gardene Visnes og Linset.

Averøybøkene v/Endre Holten. Endre har gitt ut bind 2-4 av bøkene, og er også ferdig med store deler av manuskriptet til de resterende bøkene for Averøya.

Slektsbøker
Søvskjeberget - fra Storlandet til Gomalandet v/Tore Grønseth. Han har laget ei kjempeflott illustrert slektsbok. Les mer om boka her. Tore selger boka på Slektstorget, og gir også tips og ideer til deg som vil lage ei slektsbok.

Webbok v/Hans Øyvind Bjørshol. En annen måte å lage slektsbok på er å lage ei hjemmeside. Slektsboka blir da mer interaktiv. Hans Øyvinds slektsbok kan du se her.

Dilleslekta v/Unni Ekren. Unni har ikke skrevet bok ennå, men er i gang med å finne stoff om klokkerslekta Dille fra Vågå. Hun har funnet masse interessant stoff. Se hvordan en slektsforsker arbeider.

Hvordan finne slekt?
Hjelp til å finne folk i hele landet. Egen stand med to erfarne slektsforskere hjelper deg.

Kristiansund folkebibliotek. Hva kan du finne på biblioteket av bøker, mikrofilmer og hva kan biblioteket hjelpe med? Kristiansund folkebibliotek har en stor lokalavdeling, men skaffer også bøker fra andre biblioteker i landet. Spesielt for Kristiansund og Nordmøre finnes det berømte arkivet til Einar Thurn-Christensen (ETC). Se mer om lokalavdelinga her.

Slektschat og Slektsforum. Liv Skramstad viser deg hvor du kan få hjelp på nettet med dine etterlysninger. Eller trenger du hjelp til å tyde noe gotisk skrift fra ei kirkebok?

DIStreff. 3-4 millioner navn i en stor slektsdatabase. Finner du noen av dine?

Gravminnebasen til DIS-Norge. Nesten 1,5 millioner navn og 452 000 av dem med bilde av gravminnene. Søk i gravminnebasen eller er du kanskje interessert i å hjelpe oss med å registrere gravminner?

IKA Møre og Romsdal (Interkommunalt arkiv). Kommunene i Møre og Romsdal har gått sammen om å ha sitt eget arkiv. Mange kommuner oppbevarer også sitt gamle kommunearkiv hos IKA i Ålesund. I kommunearkivene finner slektsforskere mye interessant stoff. IKA vil også presentere et nytt prosjekt hvor arkivmateriale kan lånes ut til hjemkommunen.

Bilder og skanning
Branntakstprotokoller og skanning. DIS-Kristiansund holder på å skanne noen av branntakstprotokollene fra Kristiansund. Her får du høre om hvordan du skanner bilder og dokumenter, men også om branntakstprotokollene fra Kristiansund fra 1900 og noen år framover.

Bilder i slektsdataprogrammer. Per Staff har over 3000 bilder i slektsprogrammet sitt. Du får høre, eller du kan spørre ham, hvordan han gjør det. Per redigerer bilder, tar personer ut av store familiebilder og lager personbilder osv. Mye spennende

Kristiansund avdeling av Fotohistorisk selskap. Ei forholdsvis nystartet forening i Kristiansund, som allerede har satt i gang flere aktiviteter. De har ekspertise og kjenner godt til gamle fotografier.

Annet

DIS-Møre og Romsdal. En møteplass for slektsforskere i alle aldre. Vi har lokalgrupper over hele fylket og har en mengde aktiviteter.

Kulturnett Møre og Romsdal vil presentere sitt internettsted. Her finnes det masse informasjon. Kulturnett Møre og Romsdal vil bl.a. presentere stadnamnbasen og Kulturhistorisk leksikon for Møre og Romsdal. Meget nyttige verktøyer for slektsforskere.

 

Runde med erfarne slektsforskere 

Kl. 1440-1500 Erfarne slektsforskere som har trålet nettet, bøkene og arkivene gir deg svar på spørsmål du har om slektsforskning.  

5-minutters presentasjoner: Oversikt over disse kommer litt snart.

Kl. 1100-1105    DIStreff

Kl. 1200-1205    Kulturnett i Møre og Romsdal viser Stadnamnbasen til bruk i forsking

Kl. 1300-1305   IKA Møre og Romsdal forteller at arkivmateriale kan leses i kommunene.

Kl. 1400-1405  Kulturnett i Møre og Romsdal viser Kulturhistorisk Leksikon for Møre og Romsdal

Alle er hjertelig velkommen!