DIS-Norge
 
  English Norsk  

Slektsforskerdagen 26 oktober 2013, Molde Rådhus

DNA og Reinholdtætta

Publikum fikk tilbudt et variert program på årets slektsforskerdag i Molde.  Det startet med siste nytt innen DNA-testing med tanke på slektsforskning, og fortsatte med historien til en av de eldste taterslektene i landet – Reinholdtætta.

Godt og vel hundre stykker tok turen innom Rådhussalen i Molde siste lørdagen i oktober, for å delta på slektsforskerdagen.  Den eldste deltakeren var 102 år gammel!  I tillegg til romsdalingene var det publikum fra både Nordmøre og Sunnmøre.  DIS-Norge hadde i anledning dagen et tilbud om gratis medlemskap ut året.  I Molde resulterte dette i 7 nye medlemmer.

Dagens første foredrag var ved Heidi Sitara Fjeldvig, styremedlem i DIS-Norge og med gode slektsbånd til Romsdalen.   Heidi Sitara foredro om «DNA i slektsforskning – fra èn amatør til en annen».  Vanskelig stoff som Heidi Sitara formidlet på en forståelig og humoristisk måte.  En viktig del av DNA i slektsforskning er DNA-tester.  Heidi Sitara forklarte hva vi kan få ut av en slik test, her er det både å få og gi.  Ved å laste opp gedcomfil av slektstreet sitt til DNA-basen kan en få matcher fra andre, og kanskje få kontakt med hittil ukjente grener av slektstreet.

Tema for årets slektsforskerdag var «urbefolkning og minoriteter».  Jonny Lyngstad, kjent lokalhistoriker og styremedlem i DIS-Norge, kunne fortelle om Reinholdtætta sine bravader før og etter 1800.  Det var ikke bare Gjest Baardsen som kunne sno seg ut av påsatt jern og rømme fra fangehullet, Reinholdtene var ikke borte vekk de heller.  Reinholdtætta har sterk lokal tilknytning til Romsdalen, Nordmøre og Sunnmøre.  Når Reinholdt hadde 15 barn blir det nødvendigvis stor etterslekt. 

Romsdalsmuseet, Molde Bymuseum, og Romsdal Sogelag stilte med stand, som i fjor, i tillegg til DIS-Slekt og Data.  Arrangørene DIS-Molde og DIS-Aukra hadde i år også invitert regionale historielag, og historie/sogelag fra Vestnes, Midsund, Aukra, Bud og Hustad hadde stands.  Disse hadde med aktuell litteratur, og solgte årbøker.
Det er til felles nytte og glede å delta på slike arrangement.