DIS-Norge
 
  English Norsk  

Slektsforskerdag 2011 Smøla

Slektsforskerdagen på Smøla lørdag 29. oktober 2011.

Årets slektsforskerdag hvor hovedtemaet i år var kilder, starta kl. 12.00 på Gurisenteret på Smøla. Karle Gjernes ønska de 15 frammøtte hjertelig velkommen.

I den første forelesninga som starta umiddelbart, tok Tore Kristiansen for seg ulike kilder som finnes på internett. Her dro han oss med inn i en verden som egentlig er uuttømmelig. Han var innom alle de mest sentrale nettstedene og vi fikk se utdrag med tilknytning til Smøla. Det viser seg at det er mange kilder fra Smøla ute på nettet, bla. er Smøla bygdebok b. 6 blitt digitalisert og ligger ute på nettet under Slekt1.com.

Etter en liten pause viste Lilly Erna Gjernes, bibliotekar ved Smøla folkebibliotek, hvilke lokalhistoriske bøker som fantes i deres bibliotek. Her var mange lokalhistoriske godbiter i form av slektsbøker skrevet av privatpersoner, samt mange bygdebøker fra kommunene på Nordmøre.
Til slutt holdt Jonny Lyngstad, leder i DIS-Møre og Romsdal, et foredrag over hvilke lokale kilder han hadde brukt i sitt arbeide med Eideboka b. 7. Han viste mange eksempler som han har funnet rundt om på de ulike gardene og som var gull verdt å samle inn. Etter endt foredrag gikk forsamlinga inn i naborommet hvor han hadde stilt ut rundt 40 ulike protokoller fra lag og organisasjoner i Eide kommune. Her var protokoller fra arveskifter, auksjoner, idrettslag, ungdomslag, losjer, kristne organisasjoner, lokale mållag etc. Også Karle Gjernes hadde stilt ut noen protokoller fra lag på Smøla.
Det var meninga at man skulle få tid til å hjelpe folk med å leite på nettet, men dette ble det ikke tid til. Da Jonny var ferdig med sitt foredrag, var det på tide at de besøkende foredragsholdere pakka sammen det de hadde og tok ferga over til Tustna og videre hjem til Kristiansund og Lyngstad.
Det ble en travel, men vellykka slektsforskerdag på Smøla. De frammøtte var godt fornøyd med kvaliteten på foredraga og mengden på informasjon som ble formidla.

Referent

Jonny Lyngstad