DIS-Norge
 
  English Norsk  

Inspirasjonsmøte i Brattvåg

På Ingebrikt Davik-huset i Brattvåg i Haram hadde DIS-Møre og Romsdal invitert til et inspirasjonsmøte om slektsgransking mandag 1. oktober 2007 kl. 18.00.

Selv om vi hadde to store annonser i Haramsnytt i uka før, og ei i Sunnmørsposten lørdagen før, hadde vi ikke forventa mer enn omkring 15 stykker. Lokalet begynte å fylles opp et kvarter før møtet skulle begynne, og kl. 18 var det fullt med 40 kvinner og menn i konferanselokalet i Ingebrikt Davik-huset.

Lokal koordinator for møtet var Ingmar Seth, moderator på Slektsforum for Møre og Romsdal og aktiv på DISchat. Fra DIS-Møre og Romsdal stilte Liv Skramstad fra Ålesund, Per Olav Hansen fra Midsund og Tore Kristiansen fra Kristiansund.

Det var trådløst nettverk i lokalet og flere hadde med seg bærbare maskiner. DIS hadde laget ei liste over noen internettadresser, og denne ble delt ut. Du finner også lista her.

Harammøte med logoen til Ingebrikt Davik-huset

Møtet fant sted på det nye kulturhuset i Haram. Ingebrikt Davik-huset i Brattvåg. Fotograf Liv Skramstad.

 

DIStreff

Til å begynne med viste vi sidene til DIS-Norge. I DIStreff viste vi hva ikke-medlemmer, medlemmer og de som har levert bidrag kan få av informasjon. DIStreff er et slektsmatchingssystem der slektsforskere kan se om andre slektsforskere holder på med slekt en selv holder på med. Deretter kan en ta kontakt med hverandre. Vi søkte på etternavnet Fjørtoft og fikk opp 467 stykker i Møre og Romsdal.

Gravminner

Deretter viste vi den ene store dugnadsarbeidet til DIS, nemlig Gravminner. Der er det over 1,3 millioner gravminner og over 370 000 av dem med bilder. Pga. at personopplysninger er sperret, har vi slektsforskere litt problemer med å finne fram til folk som har levd på 1900-tallet. Gravminner er en flott database som vi kan bruke til det. Det var Per Olav Hansen, gravregistreringskoordinator i Møre og Romsdal, som orienterte. I DIS trodde vi før møtet at vi har fått hele databasen til Haram, men det er bare gravstedene på fastlandet som vi har fått og som ligger i gravminnebasen. På øyene har en privatperson registrert Fjørtoft, men de andre tre (Haram, Lepsøy og Longva) har vi ikke data fra. Per Olav skal undersøke det nærmere.

 

Slektsforum

DIS-Norge har et aktivt forum for etterlysing av slekt. Det er inndelt etter dagens kommuner, og på møtet viste vi Haram og så på en av debattene der.

Harammøte 8

Lokal koordinator for møtet i Haram, Ingmar Seth, foran noen av deltakerne. Fotograf Liv Skramstad. Ingmar er også moderator på Slektsforum for Møre og Romsdal.

 

Genealogiske ressurser

Genealogiske ressurser er den største lenkesamlinga for slektsgranskere i Norge. Her viste Tore Kristiansen hvordan vi kan finne gamle kommuner da han søkte etter Vatne og fikk opp dagens kommuner, Skodje og Haram. Vi så på Haram kommune, og der ligger det en god del lenker. Både folketellinger, kirkebøker og annet materiale. For å teste sidene ville vi finne dåpen til Ingebrikt Davik, som kulturhuset i Haram har fått sitt navn etter.

På leit etter Ingebrikt Davik

Først slo Ingmar Seth opp i slektsdatabasen sin og fortalte at Ingebrikt Davik ble født 13. april 1925. På Kirkebøker under Haram i Genealogiske ressurser fant vi den skanna kyrkjeboka for Haram/Fjørtoft 1901-1935, skannet klokkerbok. Der på side 60 står dåpen til "Ingebrigt", født 13/4 og døpt 4/10 1925 med foreldre Skipper Nils Sevrinson Davik og k. Johanne Olsdtr. Begge født i 1888. På møtet fant vi vel ut at Ingebrikt ble født mens faren var på Grønland, og at det kanskje var derfor at det tok et halvt år før han ble døpt.

Faren i folketellinga i 1865

Oversikta over folketellinger i Haram, fant vi her. Der fant vi faren, Nils Sevrinson Davik født 1888 i folketellinga i 1900 som busatt på Davik. Foreldra var Sevrin Davik, født 1854 Sønderland i Haram og Beret Davik født 1858. Vi strevde litt med å finne Sevrin i folketellinga i 1865 i Haram. Vi forsøkte med førenamn børjar på "sev", men vi fant ingen gutter som var født i 1854. Heller ikke et gardsnavn som børja på "sø" fant vi i Haram da. Løsninga ble at vi måtte begrense søket kraftig og ved hjelp av fødeåret fant vi "Siverin Christians." på Synderland i FT1865. Beret Davik, farmora til Ingebrikt, var lettere å finne da hun bodde på garden Davik i FT1865. Faren hennes het Ingebrigt Rasmuss. Vi tar vel ikke feil om vi gjetter på at Ingebrikt har fått navnet sitt etter sin oldefar i Davik.

 

Harammøte

Deltakere på møtet i Ingebrikt Davik-huset i Brattvåg, Haram. Fotograf Liv Skramstad.


Pause ble det etter orienteringa med kaffe/te, rundstykker og sveler. Vi hadde bare bestilt 40 rundstykker og 20 sveler, så det ble litt lite. Dette gjorde vi dessverre oppmerksom på i forkant, slik at da ble det typisk nok, mye mat igjen.

DIS-Møre og Romsdal har stor aktivitet og mange lokalgrupper rundt om i fylket. Det ble ikke lagt skjul på at en av grunnene for å ha et møte i Haram, var at DIS-Møre og Romsdal håper at det dannes ei lokalgruppe i Haram. Liv Skramstad presenterte DIS-Møre og Romsdal og fortalte at det er bedre at man treffer hverandre og diskuterer slekt enn å sitte på hver sin kant og slite. Da kan man hjelpe hverandre. Derfor er det fornuftig å danne ei gruppe i Haram. Alle våre lokalgrupper i Møre og Romsdal er ulike. Noen har ofte møter, mens andre ikke har møter hver måned en gang. Klubben Senior Fritid-Data hadde bedt alle sine medlemmer om å komme på møtet, og av de 40 som var der, var 17 stykker til stede fra klubben. De har sine møter på Haram vidaregåande skule, og vi ble enige om at vi skal invitere til et tilskipingsmøte for ei lokalgruppe i Haram der.

Medlemstilbud

DIS-Norge har en rekke medlemstilbud som Tore Kristiansen viste på møtet. Medlemsskap koster bare 300 kroner pr. år, og det går fra dato til dato. Ingen grunn til å vente med å melde seg inn til over nyttår. Innmelding skjer enklest her.

Harammøte 5

Tore Kristiansen fra DIS-Møre og Romsdal forklarer om medlemstilbudene i DIS til en lydhør forsamling. Fotograf Liv Skramstad.

 

På slutten av møtet viste vi et par andre sider og snakket litt om ulike sider ved slektsgransking. Hjemmesida om Ullagarden, så vi også på: www.ullanett.com/

Møtet ble avsluttet kl. 2100 akkurat, og det var etter tidsplana. Neste møtet i Haram blir tilskipingsmøtet. Annonse om det kommer i Haramsnytt.

Harammøte 4 oktober 2007

På bakerste benkerad hadde de det tydeligvis artig. Nytilsatt bygdebokskriver for Hamnsund sogn (Grytastranda, Gamlem og Søvika) til høyre, Randi Ingunn Selnes. Fotograf Liv Skramstad.