DIS-Norge
 
  English Norsk  

DIS-Molde - Åpent møte 6. mars 2013

Titanic - Augusta Beate og kunstneren Blessum... 

Åpent møte i DIS-Molde 6. mars 2013. 

Bortimot 40 stk. var møtt fram i kveld, deriblant hele fem nye ansikter. Alle hadde funnet veien til nytt møtelokale. Det har vært endel klaging på at en hører så dårlig, ser så dårlig på skjermen osv. I kveld prøvde vi i et flott auditorium.

Åpent hus.
Eva Hjelen ønsket velkommen, og orienterte om arrangementet «Åpent hus» som skal være i Molde bymuseum 9. - 14. mars.

Hun minnet også om årsmøtet til DIS-MR som skal være i Surnadal 16. mars. Der kan alle som er medlem stille opp.

Augusta Beate og Titanic....
Eva ga så ordet over til Arvid Håkon Moe. Han fortalte livaktig og med stor entusiasme om en dame fra Vågstranda/Molde som det gikk gjetord om....hun hadde overlevd forliset med Titanic. Han hadde vokst opp med denne historia, men så våknet nysgjerrigheta.... er det sant...finnes det fakta om dette? Han hadde virkelig funnet ut mye om livet til denne dama.
Fakta var at hun var med på Dampskipet «Norge» da det forliste ved Rockall 28.6.1904. 620 druknet og 167 passasjerer ble reddet,. En kan nok godt tenke seg at en sånn katastrofe setter spor, og etterhvert blir forvekslet med det mere kjente forliset til «Titanic». I folkeminnet er alt mulig.
Arvid hadde fulgt livet til Augusta Beate videre i livet, tilbake til Norge, til USA igjen og tilslutt til Sverige og Kalmar. Arvid fikk lupe i gave, slik at han kan lete etter flere fakta om Augusta Beate.

Ben Blessum, Romsdalingen som ble kunstner i Amerika.
Ågot Alnes Orvik hadde tatt for seg sine fjerne slektning Benjamin Blessum. Han er født på Alnestrøen i Romsdalen i 1877. Emigrerte sammen med sine foreldre til det forgjettede land USA. Hans kunstneriske evner kommer etterhvert til syne. Han går på kunstskole i Chicago og lever av å være skribent og maler. Det finnes flere kjente maleri etter han, blant de mest kjente her til lands er nok det av «Restaurasjonen», den første båten med emigranter fra Norge. Bildet henger på Norsk Utvandrermuseum.
I 1923 søkte NSB etter en person som skulle starte opp et turistreklamekontor i New York, Ben Blessum ble mannen. Han holdt omkring 1000 foredrag, og laget et utall av flotte reklameplakater, med nasjonalromantiske motiv fra Norge.
I 1929 fikk han St. Olavs Orden, Ridder av 1 klasse for ”hans entusiastiske og omfattende arbeid for Norge og nordmenn i Amerika”.
Gjennom arbeidet med sin slektning, har Ågot kommet i kontakt med andre slektninger av han som bor i USA. Blant annet har de sendt bilde av en rosemalt ølbolle, med en litt vågal og morsom tekst rundt kanten.

Orientering fra Jonny Lyngstad.
Styret i DIS-Norge hadde vært på tur til Danmark, styremøte på båten nedover, og hjemover. De var gjester hos DIS-Danmark. Felles erfaringsutveksling var nyttig. «Vi har bestandig noe å lære av hverandre», sa Jonny. Han opplyste at det jobbes godt rundt om i landet, selv om noen synes enkelte ting går seint. Vi må ikke glemme at nesten alt er dugnadsarbeid.

My Herytage.
Eva hadde fått spørsmål fra et medlem angående dette familietreet. Det er gratis og enkelt å bruke, men når du legger det ut på nettet så kan alle se slektstreet ditt. Ikke sikkert at du vil at alle skal se data på alt mulig. Rådet var «vær varsom med hva du publiserer på nettet.»

Bilder.
Det ble endel spørsmål angående bilder og arkiver med bilder. Anbefalt å lete på Digitalt Museum, ,Fylkesfoto og Romsdalsmuseets arkiv, søk på fotograf, navn e.l.

Diverse.
Det ble mye snakk om det å søke på nettet, i Norge og i utlandet. I utlandet koster det som oftest å få opplysninger, men det kan jo være verdt å prøve.
Eva hadde en demonstrasjon hvordan legge inn søking og å svare i Slektsforum. Samt hvordan en legger ved en lenke. Nyttig for nye å gamle å repetere litt.
Hun tok også med et nettsted som heter: begravdeioslo.no ,tilhører Gravferdsetaten i Oslo. Greit å søke.
Så et godt og velmenende råd fra Jonny Lyngstad til slutt: Når en skal ta kontakt med noen for å spørre om hjelp, pass på å få med alle opplysningene du har fra før. Det letter arbeidet for hjelperen!

Referent
Kerstin Løkseth