DIS-Norge
 
  English Norsk  

Åpent møte Januar 2013

Fullt på møtet i Kristiansundsgruppa
 
I Kristiansundsgruppa hadde vi et kjempefint møte sist onsdag. Det kom så mange at vi måtte bære inn nye bord slik at alle fikk plass. TV-programmene til «Tore på sporet» og «Hvem tror du at du er?» må nok ta litt av æren for at så mange kom på møtet. 50% økning på møtet høres kjempemye ut. Normalt er vi 12-15, og denne gangen var vi 21.
 
Temaet var gards- og ættesoger og vi lærte hvordan vi raskt og effektivt kan finne personer i bøkene. Etter en rask visning på tavla fikk alle sammen utlevert ei gards- og ættesoge (for det meste fra Nordmøre) og i hver bok var det en lapp der det sto et navn som den enkelte skulle finne igjen i boka. Trikset er først å finne igjen gardsnavnet til vedkommende i innholdslista. Deretter se på farsnavnet og når vedkommende var født eller levde. Med disse informasjonene kan det gå raskt å finne igjen personen, for da kan en lete etter brukeren med farsnavnet under hvert bruk på den navnegarden i stedet for å lese igjennom alle sidene. Leter en etter personer på 1700-tallet, kan en hoppe over bruk som starta på 1800-tallet. Når en har funnet en passende kandidat som far, må en sjekke alle barna hans og forhåpentligvis har en da funnet personen man var ute etter.
 
Gruppa kopierte også Moldegruppas gotiske kvarter, og Tore tok oss gjennom ei side i fogderegnskapet fra 1694 fra Nordmøre, Sikt- og sakefallsregnskapet.
Til tross for at en er over 300 år gammel, er det lite gotisk skrift på sida, og da får vi begynt litt lett. Men sida hadde også flere flotte saker som bl.a. strek over m-en i Summa helt øverst. Strek over en bokstav betyr at den er dobbel.
 
Vi kikket også litt innom DNF1814 og at det er kommet mange nye kilder på Digitalarkivet de siste ukene. I den forbindelse ble det spurt om  hvorfor ikke Kristiansund har kommet ut på FT1875. Da viste vi at den har ligget på RHD i noen år nå, og den kommer vel over til Digitalarkivet også etter hvert. På et møte seinere i vår skal vi ta om hvordan vi søker på de nye sidene til Digitalarkivet.
 
Klokka halv åtte ble det servert kaffe/te og kjeks og tida etter pausa var fri. Da snakket vi med hverandre, hjalp hverandre med å lete etter slekt og utvekslet tips og ideer.
Anne Lise kom med et ark fra Nordmøre Museum der vi fikk vite hvordan vi skal finne bilder fra museets samlinger på Fylkesfoto.
 
Dette var siste gangen på Kristiansund videregående skole. Neste møte i februar har vi i lokalet til Kristiansund Sjakklubb i Hauggata 7. Da må vi også flytte dag, til mandager, og møtene begynner klokka 1830. Neste møte blir altså mandag 25. februar fra klokka 1830. Tema blir enten om foto eller om skifter.
 
Kristiansundsgruppa skal også ha ei samling på Lokalavdelinga til Kristiansund folkebibliotek lørdag 9. februar kl. 11-14. Det er bare for å møtes og slik at vi kan hjelpe hverandre. På biblioteket har vi også en del kilder og hjelpemidler som vi kan få god bruk for. F.eks. alle bygdebøkene fra Nordmøre og mange fra Romsdal og kommuner utenom fylket. Her er oppslagsverk som Ovenstads militærbiografier, Norsk Slektshistorisk Tidsskrift, Gløersens Dødsfall i Norge 1765-1823, Svein Tore Dahls bøker om Embetsmenn og geistlige i Midt-Norge etter reformasjonen etc. I tillegg finnes FT1875 for hele Nordmøre på mikrofilm, og sjølsagt nordmørske aviser på mikrofilm.
 

Vel møtt!