DIS-Norge
 
  English Norsk  

Åpent møte DIS-Molde 2. oktober 2013

Amerika…Amerika…

 

Åpent møte i DIS-Molde 2. oktober 2013. 
 

Eva ønsket velkommen til bortimot 35 personer, deriblandt 1 ny.

Endring i oppsett.

I kveld var stolene satt opp til ”kino”, til manges forvirring. De hadde ingen steder å sette datamaskinen sin, men det var bare mens kvelden hovedtema pågikk. Det virket som det fungerte bra, alle kom nærmere tavla, såg bedre og hørte bedre.

Jakten på farfar Lars…

Ordet ble gitt til Mette og Kåre Lervik som hadde en spesiell historie å fortelle.

Kåres bestefar hadde reist til Amerika dagen etter bryllupet sitt. Ingen hadde hørt fra han siden, og ergo hadde ikke Kåres far noen gang sett sin far.

Det var en imponerende innsats vi fikk høre om. De startet for ca 10-12 år siden, en reise tilbake i tid. Mange finurlige veger har de brukt i søket sitt, Kåre beskrev det som en form for sorgarbeid på vegne av sin far. De hadde vært over til USA og leita, snakket med folk, men mannen var som sunket i jorda. Siste spor var ca. 1920. I 2012 kom en nabo på Vestnes og ringte på døra, hun hadde ryddet i gamle papirer. Funnet et gammelt brev, avsender var Lars Lervik, datert på 1980-tallet. Jakten ble intensivert og ny tur ”over dammen”. Denne gangen til en litt annen plass. De i kontakt med personer som visste om han. Farfaren var funnet, de fikk vite en del om livet hans, men noen grav ble dessverre ikke funnet, men tross alt en vellykket jakt. (Kåres sønn skriver om jakten i Vestnes Sogelags årbok som kommer ut mot jul).

Mer Amerika.

Etter kaffen ble det mer USA. Åge Nortun hadde også vært på jakt etter amerikansk slekt. Han hadde vært over og leita i en rekke bibliotek. Ble utrolig godt mottatt, fikk mye hjelp, men det var ikke alltid at systemet var så bra. Det kommer nok mye av navnevariasjonene. Først endrer folk navn når de kommer til det nye landet, de ”amerkaniserer” det på ulik vis, så er det muligens opp til den som skriver/registrerer som lager sin verson. (Kanskje det ligner litt på å leite i gamle norske kirkebøker med danske prester?)

Åge fant også noen av sine slektninger han leita etter, men enkelt skal det ikke være.

Kurs i Kristiansund.

Eva hadde vært i kontakt med Tore Kristiansen, som hadde opplyst at de skulle ha videregående kurs i slektsforsking. Bare å melde interesse.

Slektsforskerdagen.

Eva og Erling opplyste at det blir mange foreninger som stiller med stands, og det blir to flotte foredrag. Jonny Lyngstad skal snakke om Reinholt-ætta, en reisende familie som kom til Svanviken. Heidi Sitara Fjeldvik skal snakke om DNA i slektsforsking.