DIS-Norge
 
  English Norsk  

Åpent møte 5 desember 2013 DIS Molde

Lange s-er og julehalm…

 

Åpent møte 5.desember 2013.

Koselig dekket bord, med levende lys og clementiner var det som møtte de vel 30 forblåste medlemmene i kveld. To nye i dag også.

Eva ønsket velkommen til alle, og spesielt til kveldens hovedgjest, Bjørn Austigard.

Juletradisjoner og overtro, og litt til….

Austigard åpnet med å sette fokus på en avisartikkel han nylig hadde skrevet. Den handlet om lange og korte s-er i gotisk. Det er jo noe som er aktuelt for oss som leser gamle kirkebøker. Artig og interessant når en får høre hvordan ordene staves.

Så gikk han elegant over til gamle tradisjoner knyttet til jula. Fra det å tenne lys, det skulle være lys overalt julenatta, for da likte ikke de underjordiske seg. Alle skulle sove i stua, på julehalmen, ingen skulle sove i uthus. En stor saueskinnsfell ble lagt oppå halmen midt på stuegulvet, under den skulle alle ligge, husbonde og tjenestefolk. Tjære kors var også viktig for å verne folket og buskapen. Overtrua var sterk. Første juledag skulle det være stille, ingen skulle gå på besøk, bare dyra skulle stelles. 2. juledag derimot var festdagen….

Mange tradisjoner er i ferd med å forsvinne, dessverre. Det ble oppfordret til ikke å blåse av gamle tradisjoner, heller ha ærefrykt for det som har vært.

Mer tradisjoner.

Eva Hjelen hadde fått ei gammel tante på vel 80 år, til å skrive ned hva hun husket om julefeiringa. Mye interessant stoff, og her også var lys viktig julenatta.

Årbøker.

En hel rekke årbøker kommer ut til jul. Erling Holen var først ut, han leste små smakebiter fra årboka til Åram historielag. Bl.a. fra et kjærlighetsbrev, skrevet på krambua, mens postbåten ble losset og lastet. Brevet måtte jo bli med til Amerika.

Ågot A. Orvik hadde smakebiter fra Rauma historielag sin årbok.

Hun hadde også nøstet opp i en henvendelse hun hadde fått fra personer i Vågå, som hadde hørt om en slektning som hadde sultet i hjel på ei øy i Romsdalsfjorden. Ved hjelp av bygdebøker og kirkebøker ble historia avdekket. Jonny Lyngstad måtte trø støttende til når kirkeboka skulle tydes.

Da fikk vi inn et ”gotisk kvarter” på julemøtet også!

Kerstin Løkseth tok for seg bøkene til Romsdal sogelag og Romsdalsmuseet, mye interessant stoff i begge bøker.

Kerstin hadde funnet en novelle i et ukeblad som også handlet om slektsforsking. Den ble lest til avslutning.

 

Da ønsker vi alle en Riktig God Jul og møtes igjen til mer slekt til neste år!!

 

Referent

Kerstin Løkseth